Четириъгълното изрязване на битумните керемидите придава на покрива сходство с естествените керемидени плочки, а обемният ефект се създава от контрастното редуване на ламинирани венчелистчета. За производството на битумните керемиди се  използват: трайно фибростъкло; битумни смоли с добавка на модификатори, които значително подобряват качеството на битума и цветни минерални чипове. Нека се спрем малко по-подробно на видовете модифицирани битуми, познаването на свойствата на които, ще помогне да се определи правилно изборът на подходяща колекция. Оксидираният битум – изкуствено състарен, се отличава с висока топлоустойчивост и устойчивост на вятър поради своята твърдост, както и уникална форма на рязане, имитираща тухли и керемиди. Въпреки това, той значително губи силата си при замръзване, така че такива битумни керемиди трябва да се полагат през топлия сезон и на места с топъл климът.

Изкуствено състареният битум се нарича окислен, поради което мекото покритие може да издържи на широки температурни диапазони, има висока адхезия, гъвкавост и еластичност, както и значителен експлоатационен живот. SBS-битум с добавка на стирен-бутадиен-стирен (изкуствен каучук), поради което остава здрав, гъвкав и еластичен, не се напуква при изключително ниски температури и повтаря свободно формата на повърхността, върху която е положен. Понякога обаче възникват проблеми при монтажа в горещо време, тъй като при нагряване полимерът и битумът се разделят. Следователно, когато се използва, е необходимо стриктно да се спазват условията за полагане и съхранение, определени от производителите.

Битумните керемиди на базата на модифициран SBS битум имат висока еластичност, но са чувствителни към високи температури. Добавянето на атактичен полипропилен значително увеличава устойчивостта на материала към високи температури, ултравиолетова светлина, киселини и основи, както и адхезия към метал и стъкло. За съжаление обаче значително намалява еластичността му. Освен това при ниски температури APP-покритието може да се счупи, в резултат на което е желателно да се използва в региони с топъл климат. При стриктно спазване на технологията за монтаж, такъв битум ще издържи до 30 години, запазвайки свойствата си дори в студени климатични зони.

Източник: Армормат – експертът в покривите