Предвид разнообразието от устройства, които ви очакват на рафтовете на магазините, лесно е да се изгубите, когато търсите най-доброто съотношение – качество/цена. Нека опитаме заедно да разберем коя от функциите на DVR е жизненоважна и наличието / отсъствието на коя може да се игнорира.

Резолюция. Със сигурност един от най-важните параметри – колкото по-висока е разделителната способност, толкова по-добре, тъй като образът, картината ще бъде по-качествена. Едни от първите видеорегистратори за автомобили разполагаха с матрици, поддържащи 640 * 480 пиксела, което, разбира се, не е достатъчно. В момента много устройства се гордеят с FullHD и ви позволяват да се наслаждавате на картина с висока разделителна способност.

Автономност. Като правило е необходим видеорекордер по време на шофиране, поради което повечето устройства са оборудвани с батерия с незначителен капацитет, която е необходима само при спешни случаи (например прекъсване на бордовата мрежа) да не се загубят записаните данни. Но някои модели имат батерии с голям капацитет и ви позволяват да снимате автономно.

Прогресивно сканиране. Без да навлизаме в подробности, ще кажем, че качеството на картината на устройства, използващи принципа на прогресивното сканиране, е по-високо.

Формат на записа. Форматът на записа зависи от това доколко видеото ще бъде компресирано с минимална загуба на качество. Към днешна дата най-релевантнатае употребата на H.264.

Ъгъл на наблюдение. Не преследвайте максималната стойност на зрителния ъгъл – колкото по-широк е той, толкова повече картината ще бъде изкривена около краищата. Но не купувайте устройство с умишлено малък индикатор на ъгъла на видимост, защото рискувате да не видите нищо на записа, освен случващото се пред автомобила.

Надяваме се и вярваме, че нашата кратка, но ценна статия, касаеща видеорегистраторите ще Ви помогне да изберете правилното решение.

Надяваме се също така да не ви се налага да ползвате записи от подобни технологични решения, т.е. да нямате аварии и проблемни ситуации.

Все пак, видеорегистратор се купува със заделени средства и често се търси оптимално решение – цена/качество.