Ипотечният заем може да бъде ужасяващ в началото. Не се притеснявайте обаче, защото съм подготвил ръководство за вас, което ще ви помогне да разберете сложни концепции без никакви проблеми. Със сигурност ще ги срещнете в договора и ще бъдете информирани за тях от банковия съветник. Затова си струва да се подготвите за този разговор предварително, за да се почувствате по-уверени и да преминете през целия процес – от анализа на ипотечните предложения до изплащането на мечтания апартамент или къща.

Вече имате избрания имот, но не знаете откъде да вземете парите за него? За да се приберете по-бързо у дома, ще ви е необходима ипотека. Калкулаторът, който сме подготвили, ще ви позволи да изчислите вноската и прогнозната цена на заема. Така че нека го използваме първо.

Ипотека – какво е това?

Обмисляте ли ипотечен заем?  Какво е банков продукт? Това е специфичен вид заем, тъй като той е обезпечен с недвижими имоти. Можете да го вземете само за конкретна цел, например да построите къща, да купите къща или апартамент. За съжаление няма ипотека без собствен принос.Това означава, че вие ​​и банката участвате в закупуването на имота.

Банката може да финансира покупката на максимум 90% от цената на имота, вие трябва да предоставите остатъка. В резултат на пандемията някои банки, за да намалят риска, увеличиха минимално необходимия собствен принос на 20%. Колкото повече спестявания обаче правите по заема, толкова по-малко трябва да вземате назаем и ипотеката ще бъде при по-добри условия.

Какво е ипотека?

Ипотеката на недвижим имот е гаранция на банката в случай на проблеми с изплащането на ипотека. По опростен начин тя работи по такъв начин, че ако спрете да плащате вноските по предоставения заем, банката (с помощта на съдебния изпълнител) ще се опита да продаде имота, за да възстанови заетите пари. Не се страхувайте обаче, че когато закъснеете с плащането на една вноска, банката веднага ще започне да я събира. Все още е дълъг път, но не забравяйте да плащате вноските навреме и да информирате банката за всякакви проблеми.