Всяко домакинство, което все още не е преминало през смяна на щрангове, се пита какво включва този ремонт и каква е крайната цена. За щастие все повече хора осъзнават факта, че подновяването на водопроводните тръби е важна задача, която не трябва да се пренебрегва. В крайна сметка това се прави, за да се избегнат различни видове щети и проблеми в жилището.

За да не се чудите дълго какво ще стане при подмяна на щрангове, ще ви предоставим информация за това какво можете да очаквате, след като бъдете посетени от ВиК фирма, която ще се нагърби с този важен ремонт. От вас се изисква да запазите спокойствие и да чакате търпеливо.

Как протича подмяната на щрангове?
Ако сте платили за смяна на щрангове, ще получите нови кранове и тръби в апартамента ви. За да се случи всичко това, в началото трябва да бъде спряна водата на целия вход, докато трае процедурата. За целта е нужно да уведомите домоуправителя и съседите, че в дадения ден и час ще се състои подмяна на щрангове в дома ви. Запомнете това, тъй като то е от голяма важност.

След като пристигнат майсторите, ще качат новите тръби, кранове, материали за изолация и други пособия в жилището ви. Те ще демонтират старите щрангове, и ще преминат към монтирането на нови. Освен смяната на тръбите и крановете ще се направи и замазка на отвора на плочката. В някои случаи се предлага и специална изолация за по-голяма сигурност на потребителите.

Колко ще струва всичко това?
Тук не можем да дадем точна цифра, тъй като всяка фирма, която предлага смяна на щрангове в София или друг град има собствени тарифи. Това, което знаем е, че много ВиК компании предлагат възможността да сменят тръбите на целия вход (всички апартаменти), като по този начин получавате отстъпка. Можете да обсъдите варианта със съседите си на общо събрание.

В обобщение
От много време стои въпросът със смяната на щрангове в старите блокове. За съжаление немалко хора отказват ремонтът да бъде извършен и по този начин стават потенциално опасни за съкооператорите си, тъй като са възможни сериозни течове и наводнения. В този ред на мисли е добре да обясните рисковете от старите тръби, за да ограмотите част от съседите във входа ви.