Всеки новодомец е силно развълнуван при преместване в новото си жилище. Но дори и на пръв поглед то да изглежда добре, винаги остават някои неща за дооправяне. Така наречените довършителни ремонти.

Какво представлява окончателното довършване на апартамент и скъпо ли струва то?

Цената на довършителните ремонти зависи от класа на жилищата, площта на помещенията и използваните материали. Понякога, някои недобросъвестни предприемачи, използват материали с не особено добро качество, така че е добре да обърнете по-специално внимание на това.

Ако не познавате работата на изпълнителя, винаги може да проучите отзивите на клиентите, които вече са използвали услугите му.

Какво обикновено е включено в довършителните ремонтни работи?

Повечето компании предлагат два или три вида довършителни работи, от които може да избирате. Те могат да се различават както по цена, така и по други неща като, например цветови комбинации и видове материали.

Довършителни ремонтни дейности по стенните покрития

Включва цялостна подготовка с изравняване, измазване и боядисване или покриване с тапети, плочки или други модерни стенни покрития.

Довършителни ремонтни дейности по подовите покрития

Най-често потребителите се спират на покрития от ламинат и линолеум, като се предлагат и подови покрития от плочки или стандартен паркет.

Други довършителни дейности

Довършителните ремонтни дейности включват също и завършване на тавана, монтаж на входни и интериорни врати, монтаж на  ВиК (вана, мивка, тоалетна), газова или електрическа печка и други.

Може ли да се ползва жилището при извършване на довършителните ремонтни дейности?

Основното предимство е, че няма нужда да се изнасяте, а можете да си живеете в жилището, дори и ако текат довършителните работи. Апартаментът вече е готов, останалите неща като обзавеждане и декорация могат да бъдат добавени по всяко време, без да повлияят на качеството ви на живот. Всички комуникации са също свързани и работещи, което е друг плюс.

Същевременно довършителните ремонтни дейности ще ви осигурят дългогодишно спокойствие. Защото, ако заложите на изпълнител, който работи качествено, няма да има нужда да се занимавате с поддръжката на жилището поне между пет до десет години. А и в повечето случаи довършителните дейности са много по-рентабилни от стандартния ремонт.

Основният риск е не толкова в решението дали да се възползваме от довършителните ремонти, а по-скоро кого ще наемем, за да свърши работата безупречно и в срок.

Експертите съветват да се обръщате единствено към доказали се във времето със своята перфектна работа фирми, предлагащи добри услуги на сравнително ниски цени. Разбира се, твърде ниската цена в случая също би изглеждала подозрително, затова не се интересувайте толкова от голямата отстъпка, колкото от съотношението между цена и качество.

Колкото по-популярна е фирмата, толкова по-голяма вероятност има да останете доволни и вие от нейната свършена работа. Когато предприемачът държи на имиджа си, старае се да отговори напълно на нуждите на клиента и притижава достатъчно квалифицирани работници, това е гаранция за успешно приключване на ангажимента.

Ето защо и препоръките «от уста на уста» си остават една от най-добрите практики за намиране на надежден изпълнител по довършителните работи. Защото, когато вече някой е използвал услугите на фирмата и е останал повече от доволен, нямате основание да мислите, че и при вас няма да е така, нали?