Светлината е едно от основните условия на нашия живот. Ето защо осветлението играе решаваща роля: добре подбраните лампи могат да направят вашия дом и офис по-удобни и уютни, а декорацията им по-стилна. Най-популярният вид такова оборудване отдавна се счита полилея. Има много предимства и широка гама, различаваща се по конструкция, дизайн и др. За да направите най-правилния избор и да не се разочаровате, преди да купите, трябва да разберете как да изберете полилей?

 

Основните критерии за избор на полилей за апартамент или офис

 

Независимо къде искате да инсталирате такова осветително оборудване, първо трябва да помислите върху основните параметри. Те включват:

 

Тип полилей. Класическият въпрос е кой полилей да изберете: висящ или таванни? В крайна сметка всеки дизайн има своите предимства. Полилеите, фиксирани на кабел или верига, изглеждат изгодни и интересни, но са подходящи само за доста високи тавани – под тях трябва да останат поне 2-2,2м.

 

Таванните модели са по-компактни и по-универсални – те са напълно подходящи във всяка стая.

 

Размер на полилея. По въпроса за размерите на основната лампа е необходима хармония: тя трябва да съответства на размера на стаята. Полилеят не може да бъде твърде голям, той ще претовари интериора. Но твърде малките модели е най-добре да се избягват – те просто ще бъдат загубени. За точно изчисление можете да добавите дължината и ширината на стаята в метри и да умножите по 10, където крайната цифра е допустимият диаметър на полилея в сантиметри.

 

Лампи. Колкото по-голяма е стаята, толкова повече източници на светлина са необходими в полилея, за да бъде осветлението с високо качество. Източниците обаче са различни. В крайна сметка те се различават по мощност и, което е по-важно, по вид: нажежаема жичка, енергоспестяващи, диодни (LED) и др.

 

Оптимално – изберете полилей със LED лампи. Да, те са по-скъпи от другите лампи, но имат най-добро съотношение на консумация на енергия и мощност и най-висок ресурс.

 

Материал. Има много варианти за това от какво са направени корпусът и абажурът на лампата. Металните полилеи са издръжливи, стилни, но много скъпи. Пластмасовите са по-евтини и по-леки, но дизайнът не е толкова луксозен. Стъклените полилеи са най-изисканите, но изискват внимателна поддръжка и цената може да бъде висока. Що се отнася до дървените, хартиените и текстилните полилеи, те са доста капризни и подходящи само за декор в духа на етно, кънтри и др.

 

Дизайн на полилей. Както в случая с размерите, лампата трябва да съответства на стила на стаята.

За хай-тек, минимализъм и модерен външен вид за полилеи с проста форма, а за класически тенденции изберете по-сложни модели: с изобилие от детайли, висулки и др.

Обърнете внимание на цвета на тялото – в идеалния случай той трябва да отразява тапетите и завесите, въпреки че можете да играете в контраст, като подкрепите полилея с подобна подова лампа или свещ.

В допълнение към основните препоръки кой полилей да изберете, има и частни, в зависимост от вида на помещението, където ще бъде монтиран.