Един от най-често срещаните въпроси пред които се изправят хората започващи работа по уеб сайт е това как да изберат домейн име. Бих искал да споделя някои важни аспекти, които са свързани с тази тема.

Точните домейн имена /exact match domains/ – ако успеете да се сдобиете с точно домейн име, направете го. От Google твърдят, че този род домейни намаляват ефективността им при класиране… може би, но лично аз все още продължавам да предпочитам точно домейн име пред всеки останал вид домейни. Истината за точните домейн имена е, че в днешно време в повечето случаи вече са регистрирани и не всеки би бил способен да отдели например 5 милион долара за домейн. Все пак може да дойдат и тези времена, когато подобна сделка ще си струва.

Домейн имена съдържащи ключови думи – ако не можете да се сдобиете с точно домейн име, следващият отличен избор е да закупите домейн с ключовата ви дума. Лично аз предпочитам да добавя ключовата дума в началото, например SofiaHotels.com за разлика от BookingSofiaHotel.com.

Име на бранд или регистрирана търговска марка – от моя личен опит бих ви посъветвал да бягате далече от подобен вид домейн имена. Безсмислено е да се стремите да развивате уеб сайт и да пилеете време и усилия за нещо, от което съвсем скоро ще имате достатъчно сериозни проблеми (дори от чисто юридическо естество).

Правописни грешки или нов творчески правопис – по мое скромно мнение Google се справя толкова добре с корекцията на правописа, че просто много рядко ще има смисъл да преследвате правописните грешки като опция. В допълнение, избягвайте избора на домейни, в които липсват гласни, освен ако имате огромен бюджет преднасзначен за маркетинг. Flickr.com в момента може да ви изглежда като добро домейн име, но имайте предвид, че са похарчени много големи суми, с помощта на които се постигна ефекта хората да не влизат на Flicker.com, преди да бъде купен и пренасочен.

Тирета – предвид това, че аз съм човек, който пише на домейн име с тире, бих ви посъветвал: не правете това! Отделно тирето не върши работа, когато кажете домейна си на някого.

Дължина – когато говорим за дължина на домейна, се има предвид броя символи, а не период във времето. Най-добре е да изберете домейн име с по-малко символи.

Лесни за запомняне – стремете се винаги да избирате домейн имена, които са лесни за запомняне и се отличават. Дори ако цената, която трябва да платите е да предпочетете по-лесно запомнящо се домейн име, но съставено от повече символи, вместо друго по-кратко.

Топ левел домейн имена – ако можете, стремете се винаги да вземете .com, .net и .org домейни. Ако не можете да вземете първо .com, .org след това, .net само ако е точно домейн име, в противен случай избирайте отново… наистина. Не използвайте местни топ левел домейни, освен ако ги използвате в определена държава/регион. По мое скромно мнение Google все още не се е справил с домейн имената, които нямат ограничение по държава/регион.

Нощно правило – при много хора се случва късно вечерта да проверят домейн, след това няколко други домейн имена и всички да се окажат незаети. Видимо доволни от „откритието“ бързате да направите покупка и на сутринта се събуждате с 200 долара пасив, при това почти сигурно ще се окаже, че закупените домейни просто не си заслужават. Затова не бързайте, обмислете идеите си и едва тогава купувайте домейн имена, но на свежа глава, а не през нощта.

Whois записите – внимавайте най-вече с Google Ads. Говоря предимно за случаите, при които решите да ползвате поверителен whois.

Период на регистрацията – по-продължителното време, за което ще запазите домейн името ви няма как да помогне, но същевременно няма и да работи срещу вас.

Оставям ви да кроите вашата SEO стратегия за по-доброто класиране на сайта ви и да изберете подходящо домейн име.

 

Ако искате да наемете професионалисти, които да създадат нов бранд за Вас, в това число и да поберат нов домейн, то свържете се с представител на тази фирма!