Смяна на щрангове се налага преди всичко в старите жилищни сгради. В тях всяка система е направена от метални тръби, а те с годините на ползване са корозирали. В резултат на корозията се явяват и проблемите по канализационните тръби, отоплителната система и водоснабдяването.

Водата променя вкуса и цвета си, а налягането към горните етажи непрекъснато намалява. Все по-често се налага да се ползват услугите на фирми за отпушване на канали, а сметките за студена и топла вода нарастват. Причина за всичко това са старите щрангове. Ето защо сериозното отношение към отстраняване на проблемите изисква смяна на щрангове. Щранговете са обща собственост и за смяната им се изисква решение на общото събрание на собствениците във входа или кооперацията. Известно е, че ремонтите на общите части се заплащат от всички собственици и това налага решението да е общо.

Смяната на щрангове от опитни професионалисти не отнема много време – за един работен ден може да се приключи. Това означава, че съкооператорите ще останат без вода за кратко. Желателно е да се направи смяна на всички щрангове – водоснабдяване, отопление и канализация. Фирмата, която се заема с тази задача поема и отговорността за почистване на отпадъците от рушенето и старите тръби.

Качествената смяна на щранговете може да бъде направена само от професионална фирма, която разполага с опитни майстори и съвременно техническо оборудване. Майсторите работят организирано и качествено, така че в рамките на един работен ден могат да отстранят старите хоризонтални и вертикални тръби и да поставят новите, които за предпочитане е да бъдат от полипропилен.

За отбелязване е, че качеството на работа се дължи и на усвоените нови технологии при монтиране на тръбите. Наред с поставянето на тръбите се прави и изолация, която намалява шума при движение на водата по тръбите. Всъщност издаването на шум при движение на водата в полипропиленовите тръби е техен недостатък.

Разбира се, използването на тръбите от полипропилен за смяна на щрангове е свързано с многото им предимства, които притежават: не корозират, вътрешната повърхност е гладка и не задържа отпадъци, леки са и се работи лесно с тях.