Килимите не са толкова разкош, колкото средство да се промени и подобри интериора в помещението. Изборът им трябва да става съобразно предназначението на помещението. Това може много лесно да се постигне, защото на пазара има голямо разнообразие от предложения.

За да се направи правилен избор трябва да се съобразите с конкретния интериор на помещението, но много е важно и какво е натоварването, прехода през него. Например, за коридори и антрета са подходящи килими, изработени от синтетични материали. Те понасят натоварване и лесно се почистват. Така стои въпроса и за кухнята, в която често се замърсяват и имат нужда от ежедневно почистване.

Гостната стая има представителен вид, което определя и избора на подовото покритие. Красивите оригинални килими преобразяват стаята, предават комфорт и изисканост. Използването на модните тенденции като: черно-бели изделия с най-различни орнаменти – шахматни, флора, фауна; сборни от квадрати с различни цветове; щампи с леопарди, тигри, имитации на зебри или крави. Тези изделия преди всичко са подходящи за ултрасъвременния интериор: авангард, лофт, поп арт, арт деко. В минималистичния и хай-тек стил обикновено изделията се съчетават с общия фон, но понякога за да се освежи пространството може все пак да се предпочитат цветните.

Не е задължително да се избират традиционни килими за гостна в съвременен стил, близки до класиката – понякога необикновени рисунки изглеждат много ефектно, свежо и не създават нежелан контраст.
На голяма популярност се радват домашно тъканите килими, грубите и с имитация на антикварни и износени. Те са подходящи за съчетаване с интериор в стил винтидж, етно, шаби шик. Поп арт и авангард изискват контраст и необикновени съчетания, изделия с нетрадиционни рисунки, щампи, цветове.

Груби, ярки, геометрични и нестандартни изделия са подходящи за ултрасъвременния интериор в стил лофт, минималистичен, хай-тек, авангард, техно. При тях често се използва контраста, където домашно тъканите, от сизал или юта изделия се противопоставят на стъкло и метал.

Какви изделия да ползвате за вашата гостна? Отговорът е един – разгледайте онлайн каталозите, избирайте и купувайте необикновените предложения и с вашия творчески подход ще постигнете красив декор, който ще радва вас и вашите гости и ще създава комфорт.