Вентилаторите са страхотни уреди, които чето помагат да се разхладим през лятото. Може ли обаче винаги да разчитаме на тях? В този кратък текст ще отговорим на въпроса кога е редно да се ползва вентилатор и кога не! Текстът произтича от това, че не всички средства за охлаждане са ефективни през летните горещини.

 

Топлинните вълни са водеща причина за свързаните с топлината заболявания. Не всички методи за поддържане на хлад в интериорна среда са ефективни по време на топлинна вълна. Използването на вентилатор например може да бъде по-вредно, отколкото полезно, когато температурите на въздуха в помещението са по-горещи от телесната ви температура. Затова внимавайте.

 

Границата на ползване вентилатора е когато температурата на въздуха в помещението са по-студени от около 35° Целзий. Използвайте вентилатор, когато температурите на външния въздух са по-студени от температурите на въздуха в помещението. Вентилаторите на прозорците могат да вкарат отвън по-хладен въздух в помещението. Вентилаторите не охлаждат въздуха, така че въздушните течения, които минават около тялото, трябва да са по-хладни от телесната ви температура, за да ви охладят.

 

Когато преминете границата от 35° Целзий в стаята се случва обратното. Вентилаторът може да накара тялото да увеличава топлината си вместо да се охлажда. В много горещи и влажни дни потта се изпарява от кожата по-бавно от нормалното и един включен вентилатор още повече би затруднил тялото да губи топлина от изпотяване. Важно е да останете хидратирани в такива дни и да следвате други методи, за да се разхладите.

 

Жегата не е шега работа и когато имате в наличие само вентилатор може да не е достатъчно заради нещата, които споменахме. Затова при много големи горещини използвайте възможността да идете в помещения с климатик, дори те да не са вкъщи, за да може да охладите малко тялото си и то да не е подложено постоянно на рисковите топлинни вълни.