Кръщенето е празник за семейството, защото всички са изпълнени с вяра за бъдещето на своето дете. Прави се в храма и този ритуал е еднакъв за момче и момиче. То е едно от Тайнствата. Още с раждането на детето майката си мечтае за деня, в който нейната рожба ще получи Божията благодат. При тайнството Кръщение детето получава Божията благодат и своя ангел хранител. Майката е спокойна, защото нейното любимо създание си има Ангел пазител, който ще го защитава.

За кръщенето е необходимо да се избере кръстник на детето. Прието е момичето да се кръщава от жена, а момчето – от мъж. Обикновено родителите избират свои приятели, защото могат да разчитат на тях.
В миналото кръстниците е трябвало да приемат детето като свое и да се грижат за него, ако случайно то изгуби своите родители. Сега е желателно кръстникът да напътства кръщелника си като го възпитава в християнската вяра и добродетели.

За самото кръщене е необходимо предварително да се разговаря със свещеника на храма, който са избрали за ритуала. Всички въпроси, свързани с ритуала се изясняват и се осигурява всичко необходимо за деня. Обикновено кръстникът подарява на детето кръстче, което е символ на християнската църква. Освен това той подарява и нови дрехи, които е добре да са в бяло. С тях се облича малкото след като бъде кръстено.

На този толкова радостен ден родителите канят близки и приятели за да споделят тяхната радост. Малкото получава много подаръци от гостите. Обикновено тези подаръци са тематично свързани с кръщенето за да останат спомен от този благословен ден. Отпразнуването на ритуала завършва с почерпка за здраве на детето. Така е било и в миналото – всички роднини се събират в дома на родителите и се черпят за здраве. Сега обикновено това събиране е в ресторант.

Кръщенето е дар Божи, възможност за развитие на кръстения човек, вяра в християнските добродетели. В основата му лежи преди всичко разбирането на родителите – до колко те приемат вярата в Бог, до колко спазват християнските добродетели. За това православните християни предпочитат да кръстят детето си още в ранна възраст, за да бъде под грижите на своя Ангел пазител.