Дори и науката не може да обясни всичко, когато става въпрос за пурпурен плач и колики. Всяко бебе има някакъв “лилав плач”, но някои бебета имат състояние, наречено колики, което ги кара да плачат прекомерно. Обикновено пурпурен плач се определя като плач в продължение на повече от три часа на ден, три дни в седмицата, и често не се диагностицират, докато не преминат. Този плач обикновено е високочестотен, а гърбът на бебето може да е скован или извит. Пурпурният плач наподобява коликите, но е по-слабо изразен. И двете явления започват около две седмици и приключват около три-четири месеца, без да има обяснение защо се появяват.

Нека да започнем с определение на лилавия плач.

Новото ви бебе, което преди това е било щастливо и доволно, започва да плаче вечер и отказва да спре. Не става дума за писъци на недоволство от задушен стомах или замърсен памперс. Говорим за пълни, сърцераздирателни ридания, сякаш бебето изпитва непоносима болка.

Какво трябва да знаете

Това, което учените знаят, е, че всички бебета, навсякъде по света, преминават през този етап от развитието си. Иначе щастливо и здраво бебе, което не може да бъде успокоено и плаче с часове, е по-вероятно да премине през този етап на неконтролируем плач, отколкото други.

Ако бебето ви плаче неконтролируемо, винаги трябва да се консултирате с лекар, за да се изключат всякакви медицински проблеми. Корекциите в храненето и успокояването могат да помогнат в някои случаи.

Техники за хранене, облекчаващи плача

Промяната на позиционирането на бебето, независимо дали то пие от шише или е кърмено, може да помогне. Може да е от полза да се храни от бутилка в по-вертикално положение.

Консултация със специалист по лактация може да е от полза, ако кърмите. Той може да провери правилното позициониране и засукване, както и да окаже необходимата помощ.

Ако кърмите, вашият лекар може да ви посъветва да направите промени в храненето или да смените формулата. Не въвеждайте оризова каша или други храни в диетата на Вашето бебе; винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да правите каквито и да било промени в графика на хранене на Вашето бебе.

Лилав плач: Успокояващи техники, които да се опитате да намалите

Някои бебета ще реагират на успокояващите техники по-ефективно от други. А това, което е подействало на първото ви дете, може да не подейства на второто. Опитайте една или повече от тези техники самостоятелно или в комбинация. Не забравяйте винаги бебето да е с чист памперс по размер (https://памперси.бг/p/pampers-premium-care-2/) Замърсената пелена е една от основните причини пораждащи не комфорт у бебето.

Поемете дълбоко въздух, отидете с бебето на топло и тъмно място и разтривайте коремчето му плавно и ритмично

– Дайте на бебето топла вана

– Намалете визуалните стимули и движенията

– Променете обстановката: разходете се навън или се повозете в колата или количката

– Опитайте с биберон

– Опитайте с обезопасена бебешка люлка

Грижа за себе си

Постоянният плач може да бъде изтощителен, особено когато вече сте лишени от сън и се опитвате да измислите как да се грижите и да храните новия човек в живота си. Пурпурните плачове е трудно да се “блокират”, защото често звучат като високи викове на болка. Добрата новина е, че той се нарича “лилав период”, защото в крайна сметка ще приключи!

Отдалечаването от ситуацията и сформирането на екип с партньора ви или друг доверен болногледач може да ви помогне да се справите. Важно е да имате предвид, че това не означава, че сте лош родител. Помнете, че активирането на частта на мозъка ви, наречена “борба”, е биологично и може да е трудно да се преодолее в момента.

Много родители казват, че никога не са разбирали защо някой би навредил на детето си, докато не са изпитали дните и часовете на постоянен плач, които могат да причинят пурпурният плач или коликите. Вземете си почивка от бебето и го предайте в други помощни ръце, ако в даден момент се почувствате извън контрол.

В разгара на епизодите на пурпурен плач на бебето чувството за провал може да ви накара да повярвате, че не сте се свързали достатъчно дълбоко с детето си и че това е причината да се случва. Това просто не е вярно, ако бебето ви иначе е здраво и щастливо, освен тези епизоди, и сте говорили с лекаря си за това. Важно е да помните, че чувствата не са факти!

Изглежда, че лилавият плач не оказва влияние върху дългосрочното когнитивно развитие на бебето