Всички знаем, че естествения паркет е мозайка от наредени малки парчета натурално дърво. По принцип можете да почистите подобен паркет по стандартния начин, както се почистват останалите настилки от твърдо дърво. Но при естествената настилка самите дървени плоскости са доста тънки и почистването трябва да бъде малко по-внимателно. Използването на голямо количество вода не е желателно, заради набъбванията и напукванията, които могат да се получат от влагата. По принцип той е запечатан с восък, но това не ви дава гаранция. Трябва да сте сигурни също, че не използвате препарат, който да наруши покритието на естествения паркет.

За почистването ще са ви нужни вакуум, метла за прах, моп, вода, почистващ препарат и хавлия. Започва се с вакуумиране на пода. Така се премахва голяма част от праха и мръсотията между дъските. Не вакуумирайте обаче, ако няма настройка за подово покритие, защото въртящата се четка ще надраска повърхността на пода. В такъв случай е най-добре да използвате маркуч с меко закрепване. След това за почистване на естествения паркет използвайте метла, за да премахнете малките частици от пода. Важно да отстраните напълно песъчинките от повърхността преди самото почистване. Малките парчета мръсотия могат да причинят драскотини по подовото покритие. Накрая когато сте сигурни, че няма мръсотия минете с мопа, който сте навлажнили с вода и препарата.

Главното нещо, което трябва да запомните при тази стъпка е, че не трябва да прекалявате с водата и е добре преди да забършете пода с мопа да го изстискате. Ако не сте сигурни в препарата, който имате или не можете да изберете подходящ от магазина, използвайте само вода, която е достатъчна за използване при редовно почистване. Ако естествения паркет е особено замърсен, е добре за използвате препарат, като можете да се консултирате с продавача коя е най-подходящата опция за този вид паркет.

Най-накрая, ако е необходимо изплакнете пода с чиста вода, но не голямо количество. Веднага след това действие, забършете подовото дървено покритие със суха хавлия. Така ще предотвратите подувания на пода и напуквания, които разрушават целостта и външния вид на естествения паркет. Ето, вече сте запознати с всички тънкости относно почистването и само остава да действате.