Съдейки по броя на изследванията, посветени на влиянието на музиката върху физиологичните и психологическите аспекти на нашия живот, ние едновременно знаем много и в същото време не знаем достатъчно за това, как музиката влияе върху ума и тялото. „Колкото по-добре разбираме природата на музиката и откъде идва тя, толкова по-добре можем да разберем собствените си мотиви, страхове, желания, спомени и дори общуване в широк смисъл“, казва неврологът, музикант и писател Даниел Левитин в книгата си This Is Your Brain on Music .

Истината е, че ефектите от музиката са разнообразни. Въпреки това през последните години учените постигат безпрецедентни висоти в разбирането на това как човешкият мозък реагира на музиката и как звукът от различните музикални инструменти влияе не само на ума, но и на тялото.

Не е тайна, че музиката оказва силно влияние върху умствената дейност на човека, тъй като при слушането й се активират различни части на мозъка, запомнят се мотиви и текстове. Различните мелодии и ритми предизвикват различни емоционални реакции. Дори е доказано, че шумовете с умерена сила на звука около нас увеличават креативността и слушането на музика може да помогне при мозъчни травми.

За музикантите нещата са още по-добри, особено за тези, които са се научили да свирят на музикални инструменти още в детството си. Според някои проучвания, изучаването на музика допринася за устойчивото развитие на техники за изпълнение и невербално мислене. В интервю за News in Health, неврологът от Медицинското училище в Харвард д-р Готфрид Шлауг твърди, че музикантите имат различен нервен състав от тези, които не се занимават с музика. В същото време той се позовава на изследвания, които показват, че мозъкът на музиканта притежава далеч повече нервно-съдови снопове, свързващи лявото полукълбо с дясното.

„Когато композирате музика, се активират различни части на мозъка, включително зрителната, слуховата и двигателната“, казва Шлауг. “Ето защо писането на песни представлява потенциален интерес за учените при лечението на нервни разстройства”, допълва той.

Източник: MUZIKALEN.BG