1. ПОВТОРНО УПЛЪТНЯВАНЕ НА МИВКА ЗА СУЕТА

Водопроводчикът, който първоначално е монтирал мивката ви, е нанесъл уплътнител по ръба, за да предотврати просмукването на вода между мивката и плота. С течение на времето обаче този полутвърд водоустойчив уплътнител може да се влоши, втвърди или да се разпадне, позволявайки на водата да проникне в шкафа отдолу, което може да повреди съхраняваните предмети и да доведе до появата на мухъл.
1. Изстържете старата замазка с пластмасов шпаклатор; метален нож може да надраска мивката или плота.
2. Избършете шева между мивката и плота с чист парцал, навлажнен с денатуриран спирт. Спиртът ще премахне остатъчните следи от сапунен прах или мръсотия.
3. Оставете мястото да изсъхне напълно.
4. Нанесете малък слой уплътнител с диаметър около 1/8″ по целия път около мивката, като поддържате постоянен натиск върху тръбата, за да се получи равномерен слой.
5. Намокрете върха на пръста си с вода и внимателно го прокарайте покрай капката от уплътнител, като загладите уплътнителя в гънката и образувате хубав гладък жлеб. Може да се наложи да намокрите пръста си отново няколко пъти.
6. Оставете замазката да изсъхне напълно, преди да използвате мивката. Времето за съхнене е посочено върху тубата на уплътнителя и е средно от 12 до 24 часа.

2. ИЗПЛАКВАНЕ НА ВОДОНАГРЕВАТЕЛ

Натрупването на минерални отлагания във вашия бойлер може да намали ефективността на уреда. Водопроводчиците от Шалом ВиК твърдят, че ако промивате бойлера си на всеки шест месеца, ще удължите полезния му живот и ще се радвате на повече гореща вода. Инструкции за промиване ще намерите в ръководството, което е доставено с уреда, и макар че моделите могат да се различават леко, за повечето са достатъчни следните стъпки.
1. Изключете захранването на водонагревателя. Ако той е електрически, изключете прекъсвача. Ако е газов, изключете газта на спирателния вентил.
2. Завъртете кран за топла вода на друго място в къщата си на “Включено” и го оставете да тече, докато водата изстине.
3. Свържете края на стандартен градински маркуч към изхода за източване в долната част на бойлера, а другия край поставете в подова канализация или голяма кофа.
4. Изключете подаването на вода към водонагревателя. Спирателният вентил се намира на тръбата, която свързва подаването на студена вода с горната част на бойлера.
5. Използвайте плоска отвертка, за да отворите дренажния вентил, намиращ се на дренажния извод, където е прикрепен градинският маркуч. Водата ще започне да изтича от маркуча заедно с натрупаните утайки и минерални отлагания. Внимавайте да не се напръскате – водата ще бъде много гореща!
6. Затворете дренажния вентил с отвертката, когато водата спре да изтича, извадете маркуча, включете подаването на вода към бойлера и след това включете отново захранването.

3. ОТСТРАНЯВАНЕ НА НИСКО НАЛЯГАНЕ НА ВОДАТА

Толкова е разочароващо, когато искате силна, мощна струя вода, а от крана излиза само струйка! За щастие, повечето проблеми с водния поток се отстраняват лесно.
Първо, проверете налягането на водата при различните кранове. Ако само един кран е засегнат, проблемът може да е в минерални отлагания. Повечето смесители имат или малко сито, или водоспестяващ филтър в самия край на крана, който се отвива. Отстранете крана, като го завъртите в посока, обратна на часовниковата стрелка. Ако е запушен с остатъци, изплакнете го и го поставете отново. Ако видите ерозия или ръжда се обърнете към професионалист – Шалом ВиК.

СВЪРЗАНО: Топ съвети за отстраняване на проблеми с ниското налягане на водата
• Душовите глави са известни с това, че се образуват отлагания от твърда вода, които могат да превърнат освежаващата струя в разочароващо капене. Ако ниското налягане на водата засяга само душа, отстранете главата на душа, като използвате клещи, за да завъртите гайката, която я държи на място. Накиснете я за една нощ в бял оцет, след което я изплакнете и монтирайте отново.
• Ниското налягане на водата във всички кранове е истински червен сигнал. Обадете се в местната община, за да разберете дали по водопроводите, които захранват дома ви, не е планирана работа, която може да повлияе на налягането. Ако не се работи, изключете всички кранове и всички други уреди, използващи вода, като например съдомиялна машина. След това проверете водомера (обикновено се намира близо до бордюра или алеята). Ако водомерът се върти, въпреки че всички кранове са изключени, някъде между водомера и дома ви има теч. Това показва сериозна ситуация и незабавно трябва да се извика добър водопроводчик – като тези от Шалом ВиК.