За добрите битови условия допринасят правилно функциониращите комунално-битови системи. За да се отстранят проблеми в някоя от системите понякога се налага отпушване на каналите. В нашето съвремие има много фирми, предлагащи тази услуга. Част от тях са на разположение на клиентите денонощно.

Най-сериозни са обикновено запушванията в канализационните тръби. Много често проблема възниква от тоалетната, защото там попадат много отпадъци, които не трябва да са там. Често се изхвърлят строителни отпадъци, остатъци от храна. Понякога тоалетното гърне се оказва добро скривалище на предмети на малкото дете.

Препоръчително е да се прави профилактика на канализационната система, защото така се осигурява правилното функциониране. Съвременните фирми за почистване на канали и септични ями разполагат с модерна техника, използването на която позволява да се открият проблемните участъци. Това улеснява работата и подобрява качеството на крайния резултат. При възникнал проблем е желателно да не правите опит за отпушване на канали, а да разчитате на професионалистите. Вие може от време на време да ползвате като профилактика разнообразни народни средства – смесване на сода за хляб и оцет, вряла вода.

В търговската мрежа се предлагат препарати за отпушване на канали. Всеки вид има конкретно предназначение и инструкция към него за правилното му приложение. Трябва много да се внимава с използването на химически средства, особено по отношение вида на канализационните тръби.

Отпушване на каналите се прави най-качествено от специализираните фирми. Работниците са професионалисти и имат достатъчно опит за да се справят бързо и качествено с проблема. Съвременните видео камери за наблюдаване на тръбите позволяват да се открие точното място на запушване и да се отстрани проблема без допълнително къртене и разбиване на стени или под. През зимните месеци е възможно запушване на тръбите за отопление, което също изисква професионална намеса. Професионалистите по отпушване на канали се справят и с този вид проблеми.

Много честа причина за поява на запушване на различните видове тръби са самите тръби – те са стари метални и с годините на ползване са корозирали, което е причина за запушването. За да се отстрани това е необходимо да се направи смяна на щранговете с нови, висококачествени тръби.