Био етеричните масла представляват прозрачни течности със силен аромат. Думата масло няма нищо общо с растителните мазнини. Това е съвсем различна субстанция. Някога са ги наричали есенции, но и това е съвсем различно понятие. С термина есенция се означава ароматната течност, отделяна от растенията и нейния аромат може да се усети непосредствено от тези растения. Понякога есенцията се отделя по повърхността на растението и в този случай е достатъчно да го докоснете за да усетите аромата.

Био етеричните масла се получават от растенията по пътя на парната дестилация. При този процес се засилват лечебните им свойства. Извличане на маслата може да се постигне и с екстракция като за целта се използват летливи разтворители. С този метод се получа по-голямо количество масло, но има повече негативи. Често се предлагат синтетични масла или такива, извлечени чрез химически разтворители. Те не притежават лечебен ефект, а могат да се ползват само като ароматни масла. За предпочитане е да се избират био етерични масла, които са получени чрез парна дестилация или екстракция с летливи разтворители.

Тези масла не се получават от всички растения, които имат мирис – например, няма масло от ябълка, праскова, но списъка с предлаганите масла е много голям. Количеството на получаваните ароматни масла от растенията е много малко – 0,1 – 4 %. За това те са толкова скъпи. Например, за производството на стандартен флакон от розово масло – 5 мл, трябват килограм розови листа. Представете си колко е това като се знае колко са леки листата.

Био етеричните масла в огромното си мнозинство са по-леки от водата, бързо се изпаряват и не остават мазни следи. Понякога може да остане оцветено петно. Във водата те не се разтварят. За тяхното разреждане се използват растителни масла, мед, млечни продукти, спирт и други. Съставът на био етеричните масла е много сложен, количеството съединения в тях са стотици и винаги са в уникални съчетания. Даже когато става дума за едно растение, то маслото от него може да бъде с различен състав в зависимост от почва, климат или времето от денонощието. За това различните растения се берат през различно време на деня – рано сутрин или през обедните часове.