Здравето на децата е всичко, към което се стреми всеки родител. Приемането на пробиотик за деца се налага още през първите месеци. Това се отнася най-вече към онези моменти, при които започва въвеждането на различните храни за малкото дете. През този период червата на детето са много чувствителни и често получават диария или запек. При растежа на зъбките също може да се появи диария. При спиране на кърменето също има нарушаване на стомашно-чревния тракт.

Във всички тези ситуации се налага ползване на подходящ пробиотик за деца. Към ползването на тези био препарати трябва да се подхожда много внимателно и след консултация с педиатър. Използването им не може да замени медикаментите за лечение, но подпомага действието им и поддържат нормална микрофлора на стомашно-чревния тракт. Употребата на пробиотик за деца е задължителна при лечение с антибиотик.

Винаги при употреба на био препарат да се чете и спазва инструкцията към него. На етикета трябва да е изписано точното съдържание на всички щамове, влизащи в състава на био препарата. Посочени са условията за съхраняване и безопасност за препарата. Много е важно лекуващият лекар да уточни дозата на прием на пробиотик за деца както и точния вид. Само с това ще се постигне нормално функциониране на стомашно-чревния тракт, а това е важно за здравето на детето.

Както е известно в млечните продукти се съдържат естествени пробиотици, но те не са достатъчни за поддържане на нормална микрофлора. Една част от тях се унищожават от стомашния сок и не могат да стигнат до червата. Приема на био препарати компенсира тази загуба и същевременно със създадената чрез пребиотик среда за тяхното развитие и размножаване се поддържа нормална микрофлора.

Децата са в непрекъснат контакт в детски градини, училище и това създава условия за бързо разпространяване на различни простудни заболявания, инфекции. За да се предпазят от всичко това е необходимо да се поддържа силен детски имунитет. За целта може да се приема профилактично пробиотик за деца, но само след консултация с лекар. При употреба на антибиотици, както и при продължително вземане на други медикаменти се налага задължителна употреба на био препарат с цел да се нормализира микрофлората на червата.