Удоволствието да използвате луксозно мека кърпа след ободряващ душ сутрин или  гореща вана вечер е едно от най-приятните изживявания. Правилният избор на кърпи в банята е от съществено значение за всеки взискателен купувач, който иска да зарадва както себе си, така и гостите.

  1. Винаги избирайте кърпа от 100% памук.

Въпреки че има много други разновидности и смеси, памукът все още е най-добрия вид тъкан за хавлиени кърпи, тъй като е изключително абсорбиращо водата. Този чудесен материал може да побере течност до 27 пъти от собственото си тегло, а висококачествените суровини са ключът към луксозната кърпа.

  1. Египетският памук е най-добрият вид.

Климатът в Египет е може би най-добрият в света за отглеждане на памук, поради своята интензивна топлина, малко количество дъжд и подхранваща почва. Тези особености създават перфектната среда за отглеждане и добив на египетския памук, осигурявайки му предимство пред останалите сортове. Най-добрият памук в света се произвежда на бреговете на река Нил, а подбраният памук запазва първоначалната си гладкост през целия производствен процес. Винаги трябва да търсите сертификат за произход на памука от CEA (Cotton Egypt Association). Много производители твърдят, че използват египетски памук, но само ако имат сертификат CEA, може да им се доверите.

  1. Пенираният памук ELS е следващият добър избор.

ELS е съкращението за изключително дълги щапелни влакна, което означава, че влакната са с дължина приблизително 3,3-3,7 cм. От него се създават копринено меки  прежди, които след това могат да бъдат превърнати в най-луксозните кърпи. Сресването е допълнителен процес при преденето на памука, който премахва късите влакна и е от съществено значение за производството на типичната копринено деликатна и здрава пенирана памучна прежда. Тези кърпи ще изсъхнат по-бързо и ще продължат по-дълго. Ето защо такива кърпи, халати и изтривалки, които са изработени с помощта на тези изключително дълги влакна, са много популярни в световен мащаб.