Диагнозата рак на яйчниците може да бъде изтощително и емоционално преживяване. Освен физическите и емоционални трудности, лечението на рак на яйчниците може да доведе до редица странични ефекти, които могат да повлияят на вашето качество на живот. Сред най-често срещаните странични ефекти са умора, гадене, повръщане, загуба на апетит, диария и запек.

Въпреки тези предизвикателства, има много неща, които можете да направите, за да се погрижите за себе си и да подобрите цялостното си благосъстояние по време на лечението. Поддържането на здравословно хранене и редовни упражнения са два от най-важните фактора, които могат да ви помогнат да се чувствате по-добре и да се справите със страничните ефекти на лечението.

fruit lot on ceramic plate

Хранене

Храненето с балансирана и питателна диета е от съществено значение за поддържане на силата и енергията ви по време на лечението на рак на яйчниците. Здравословната диета може да ви помогне да се справите със страничните ефекти, да поддържате здравословно тегло и да подсилите имунната си система.

Ето някои съвети за здравословно хранене по време на лечението на рак на яйчниците:

 • Яжте често малки порции: Вместо три големи хранения на ден, опитайте се да ядете пет или шест по-малки хранения през целия ден. Това може да ви помогне да избегнете гаденето и повръщането, както и да ви осигури по-стабилно ниво на енергия.
 • Избирайте храни, богати на хранителни вещества: Съсредоточете се върху консумацията на храни, богати на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Тези храни могат да ви помогнат да се справите със страничните ефекти и да подсилите имунната си система. Добри примери са плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и семена.
 • Пийте много течности: Дехидратацията може да влоши някои от страничните ефекти, като умора, гадене и запек. Пийте много вода, неподсладен чай и билкови отвари през целия ден.
 • Избягвайте храни, които могат да дразнят стомаха ви: Пикантни храни, мазни храни, пържени храни и кофеин могат да влошат гаденето, повръщането и диарията.
 • Внимавайте за хранителни добавки: Някои хранителни добавки могат да взаимодействат с лекарствата, които приемате. Говорете с вашия лекар, преди да приемате каквито и да било хранителни добавки.

poached egg with vegetables and tomatoes on blue plate

Упражнения

Ето някои съвети за упражнения по време на лечението на рак на яйчниците:

 • Започнете бавно: Ако не сте свикнали да спортувате, започнете с кратки упражнения и постепенно увеличавайте продължителността и интензивността им. Дори 10-15 минути лека активност на ден е по-добре от нищо.
 • Изберете дейности, които ви харесват: Ако се наслаждавате на дадена дейност, е по-вероятно да я правите редовно. Опитайте различни упражнения, като ходене, плуване, колоездене, йога или танци. Не се страхувайте да експериментирате, докато не откриете дейности, които ви карат да се чувствате добре.
 • Слушайте тялото си: Ако се чувствате уморени или изтощени, не се насилвайте да тренирате. Починете си и се връщайте към упражненията, когато се почувствате по-добре.
 • Говорете с вашия лекар: Важно е да говорите с вашия лекар преди да започнете нова програма за упражнения. Те могат да ви помогнат да разработите план, който е безопасен и подходящ за вас.

woman doing yoga

Допълнителни съвети:

 • Намерете си партньор за упражнения: Тренирането с приятел или член на семейството може да ви мотивира и да ви помогне да се забавлявате.
 • Присъединете се към група за упражнения: Групите за упражнения могат да ви осигурят подкрепа и насърчение.
 • Направете упражненията си част от ежедневието си: Намерете начини да включите упражненията в ежедневието си, например като се качвате по стълбите вместо с асансьора или паркирате по-далеч от магазина.
 • Награждавайте се: Когато постигнете целите си за упражнения, наградете се с нещо, което ви харесва.

Разгледайте повече информация по темата https://azcare.bg/onkologichni-zabolyavaniya/ovarialen-karcinom/izsledvaniya-i-diagnoza

Подкрепа

Важно е да запомните, че не сте сами по време на лечението на рак на яйчниците. Има много ресурси, които могат да ви помогнат да се справите с физическите и емоционални предизвикателства на лечението. Говорете с вашия лекар, медицински екип, диетолог или друг член на вашия екип за здравни грижи за подкрепа. Можете също да се свържете с групи за подкрепа за пациенти с рак на яйчниците или да се обърнете към онлайн ресурси за информация и съвети.