“Практически всеки човек поне веднъж в живота си се е изправял пред запушен канал у дома. Почистването на канализацията и отпушването на каналите не е лесна работа, особено в многоетажните сгради, където заради един проблем могат да пострадат няколко семейства. Това важи в пълна сила, когато жилището има септична яма вместо централна канализация.

Да разгледаме някои от начините за отпушване на канала, свързващ дома ни с централната канализация или локалната септична яма.

Механичен начин за отпушване

За отстраняване на отлаганията чрез механичният начин се използва специално оборудване. Този метод е напълно подходящ за почистване на вътрешна канализация, водопроводни тръби и щрангове. Обикновено се нарича “”кобра”” и представлява спирала за отпушване на тръби. Така наречената “”кобра”” се продава в почти всяка железария и представлява ръчен уред с дължина между 10-15 метра за по-скъпите и около 3-5 метра за по-евтините. На края на спиралата има специален накрайник, който при въртенето е способен да пробие и отстрани запушването във всички видове тръби за отпадни води от кухнята, банята и тоалетната. Дължината от 15 метра е достатъчно да отпуши тръбите почти до изхода на сградата, където започва вашата септична яма или уличната канализация.

Химически способ за отпушване на тръбите

Химическият метод за отпушване на канали се използва преди всичко за профилактика и отстраняване на мазните отлагания. При промивка на тръбите със специален разтвор могат да се отстранят малки запушвания.

Трябва много внимателно да се ползват химическите препарати, защото някои от тях са много силни и могат да повредят тръбите. Също така ако имате изгребна септична яма в двора е добре да се консултирате с фирмата, която е изградила ямата, дали тези химически препарати биха създали проблем.

отпушване на канал до септична яма

Хидравличен метод

Хидравличният метод представлява въздействие на вътрешната страна на тръбите с вода под високо налягане. Благодарение на този метод могат да бъдат отстранени всички отлагания по вътрешната повърхност на тръбите.

За дадения начин за отпушване на канализационните тръби се използват специални дюзи и шлангове, способни да създадат високо налягане, пропущайки водата с голямо налягане в запушените тръби на точното място, достигайки чак до септичната яма или градската канализация.

Използването на различните начини за почистване на тръбите е в зависимост от вида и мястото на запушване, дължината на тръбите и вида на оттичане, дали в септична яма или уличен канал.

Къде точно се е случило запушването и каква е причината за неговата поява могат да определят само специалисти от фирма за почистване и отпушване на тръби, които притежават богат опит в тази сфера.

Не се препоръча сами да се опитвате да отстраните запушването, ако не знаете от какъв материал са канализационните тръби, защото това може да доведе след себе си нови и по-сериозни проблеми, а също така да навредите на септичната дворна яма за отпадни води и фекалии.

Почистването на канализацията, отпушване на тръбите – това е работа за майстора, който за кратко време може да реши вашия проблем. Добре е да се доверите на професионалист, защото шега с канализацията не бива. След вашата намеса може да стане по-лошо.

Специалистът не само ще определи мястото на запушването и причината за появата му, но и ще избере правилното оборудване, след като вече е взел решение кой от начините за почистване на тръбите ще използва, без да навреди на тяхната цялост и на вашата изгребна септична яма.